Uudenkaupungin merelliset Merefestit

uusikaupunkiUusikaupunki on pieni, mutta sympaattinen ja suloinen kaupunki Suomen lounaisrannikolla Varsinais-Suomeksikin kutsutulla alueella. Kaupunki tunnetaan ennen kaikkea autoteollisuudestaan ja kenties historiallisesta merkittävyydestään esimerkiksi Uudenkaupungin rauhan ansiosta, mutta monelle myös Uudenkaupungin kesä herättää paljon mielikuvia. Kaupunki sijaitsee otollisella paikalla rannikolla, jonka vuoksi sen historiaa leimaa laivateollisuus ja merenkulku yleisestikin. Meren läheisyys on aina ollut osa uusikaupunkilaista identiteettiä ja kaupungissa järjestetäänkin monenlaista meren läheisyyteen liittyvää toimintaa. Eräs kesän vetonauloista on kaupungista löytyvä vierasvenesatama ja Pakkahuoneen seutu, jonne saapuu päivittäin kymmeniä veneitä nauttimaan kaupungin merellisestä kesätunnelmasta. Ei ole lainkaan harvinaista, että satamasta löytyy tavallisena kesäpäivänä veneitä useasta eri maasta. Pakkahuoneella myydään herkullisia munkkeja ja jäätelöä, mutta alueella voi tehdä myös purjehdusvaateostoksia ja löytyypä sieltä myös paikallisia käsitöitä. Alueelta löytyvää kalakauppaa kutsutaan maamme parhaaksi, josta kielii myös tiuhaan tahtiin käyvä myymälän ovi.

Kesä pyörähtää käyntiin kunnolla talven ja keväänkin uinuneessa Uudessakaupungissa kesäkuun alussa järjestettävillä Merefestit-nimisellä tapahtumalla, jolloin kaupunki ja sen asukkaat heräävät eloon. Merefestien myötä kaupungin satama-alue täyttyy myyjistä, joita saapuu myös kauempaa myymään esimerkiksi erilaisia varhaiskesän herkkuja, käsitöitä, leivonnaisia, kirppistavaraa, metrilakuja, vaatteita ja koriste-esineitä. Merefesteillä pääsee maistelemaan halutessaan myös tuoreita kalaherkkuja, jollaisia harvoin pääsee herkuttelemaan missään muualla. Tarjolla on myös erilaisia musiikkiesityksiä venesataman kupeessa, jolloin esiintymislavan eteen kerääntyykin merkittävä joukko ihmisiä kuuntelemaan musiikkia. Vaikka Uudessakaupungissa vietetäänkin monia muitakin tapahtumia kuten esimerkiksi perinteisiä Crusell-viikkoja sekä syksyllä Syysmarkkinoita, on Merefesteillä aivan erityinen paikka paikallisten sydämessä, sillä tapahtuma ajoittuu alkukesään ja merkitsee monelle kesän alkua.

Merefestit on pieni, mutta uusikaupunkilaisittain kuitenkin suuri ja merkittävä tapahtuma, joka vetää taatusti vertoja esimerkiksi Raumalla tai Naantalissa järjestettäviin kesätapahtumiin. Merefestit ei ehkä verrattain pienen kokonsa houkuttele itsessään väkeä kovinkaan kaukaa muualta Suomesta, mutta Varsinais-Suomen alueella tapahtuma on kuitenkin tunnettu ja merkittävä. Jos sattuu ajelemaan Lounais-Suomessa ja tutustuminen yhteen maamme mukavimmista kesäkaupungeista kiinnostaa, ei suunnan ottaminen kohti Uuttakaupunkia ole ollenkaan hullumpi valinta, etenkään silloin kun käynnissä ovat kaksipäiväiset Merefestit kesäkuun alussa!