Tuska-festarit houkuttelevat Helsinkiin heviväkeä ympäri maailmaa

tuska-festival-in-helsinkSuomi tunnetaan maailmalla yöttömien öiden, joulupukin, saunan ja teknologian ohella myöskin raskaasta musiikistaan. Monet etenkin hevimusiikin ystävät eri puolilla maailmaa ryhtyvät luettelemaan tuosta vain suomalaisia hevimetallibändejä, kun vain kertoo olevansa kotoisin Suomesta. Siksi tuskin on mikään yllätys, että Helsingissä jo parinkymmenen vuoden ajan kesä- tai heinäkuussa järjestetty hevimusiikin festari Tuska on tunnettu raskaan musiikin kuuntelijoiden keskuudessa varsin laajalti ympäri maailmaa. Toki muuallakin järjestetään tapahtumia metallimusiikin ystäville, mutta usein niistä puuttuu Tuskasta löytyvä aivan erityinen tunnelma. Kummallista mutta totta, Tuska on oikeastaan koko perheen tapahtuma, sillä näillä festareilla pääsee näkemään kokonaisia metalliperheitä pukeutuneena suosikkibändiensä paitoihin. Tuskassa samanhenkiset ihmiset eri puolilta maailmaa pääsevät kohtaamaan toisensa ja samalla nauttimaan tasokkaista esityksistä. Viime vuosien suurimpiin ja tunnetuimpiin esiintyjiin ovat lukeutuneet niin Children of Bodom, Sonata Arctica, Amorphis, Suicidal Tendencies, Slayer, The Devin Townsend Project, Dimmu Borgir, Anthrax, Lamb of God, Alice Cooper ja monet muut metallitaivaan kirkkaimmat tähdet. Joukossa on tietysti iso liuta suomalaisia esiintyjiä – onhan Suomi raskaan musiikin luvattu maa.

Tuskan aikana festivaalialueella juhlatunnelma on katossa ja tuntuu todella siltä, kuin kaikki olisivat yhtä suurta perhettä. Vaikka tuhansien ihmisten joukko pukeutuneena mustanpuhuviin, toisinaan väkivaltaisin tai muuten brutaalein kuvituksin varustettuihin vaatteisiin saattaa hieman herättää ennakkoluuloja ja epäilyksiä, on todellisuus täysin päinvastainen. Tuska-festareilla vaikuttaa siltä, että paikalle on kerääntynyt pelkästään hyväntuulisia ja ystävällisiä ihmisiä. Ehkä syynä on suomalaisten ihmisten ystävällisyys tai ehkä se, että jaettu rakkaus metallimusiikkiin muodostaa näkymättömän siteen ihmisten välille kansallisuudesta riippumatta – oli miten oli, kehutaan Tuskaa vuodesta toiseen poikkeuksellisen lämminhenkisenä tapahtumana.

Vuosittain noin 30 000 vierailijaa puoleensa houkuttelevat Tuska-festarit pidetään Helsingin Suvilahdessa, jonne ne siirtyivät alunperin Kaisaniemen puistosta. Tapahtuma on kasvattanut parinkymmenen vuoden aikana tasaisesti suosiotaan, eikä menestykselle näy loppua. Tuskassa esiintyjiä on runsain mitoin ja oheistapahtumia järjestetään koko festivaalin ajan, mutta juhlaväki voi halutessaan toki käydä tunnelmoimassa myös kaupungin lukuisilla hevimetalliteemalla varustetuilla klubeilla, joissa raikaa raskaampi musiikki ja joita kansoittavat pitkätukkaiset metallifanit.