Tunnelmalliset joulutapahtumat Helsingissä

atmospheric-events-christmas-in-helsinkiSuomi on ehkä maailman parhaimpia ja joulutunnelmaltaan upeimpia maita viettää joulua. Vaikkei aina olisikaan valkoinen joulu, on joulunvietto Suomen kaltaisessa sijainniltaan pohjoisessa maassa aina jollain tavalla yhtä erityinen elämys. Joulukausi pyörähtää käyntiin marraskuun lopussa, jolloin Helsingin kaupungin katukuvassa alkaa näkyä joulu esimerkiksi jouluvaloissa ja -koristeissa. Marraskuun loppupuolella viikonlopun aikaan sytytetään jouluvalon kaupungin pääkatuna pidetylle Aleksanterinkadulle ja samassa yhteydessä pääsee ihailemaan upeaa joulukulkuetta taidokkaine esiintyjineen. Paraati jatkaa matkaansa koko ydinkeskustan läpi ja sitä seuraavat tuhannet ihmiset. Jo vuodesta 1949 järjestetyt joulukadun avajaiset ovatkin monelle pääkaupunkiseudulla asuvalle perheelle tärkeä perinne, joka merkitsee joulunajan alkamista.

Joulukuussa Helsingin ydinkeskusta ja etenkin Esplanadi, Senaatintori ja Kauppatori heräävät eloon aivan uudenlaisella tavalla kun eri puolille pystytetään kojuja joulumyyjäisten käynnistyessä. Tapahtumaa kutsutaan yleisesti Tuomaan markkinoiksi, joka on erinomainen paikka käydä hankkimassa jouluksi esimerkiksi pieniä lahjoja kuten keittiövälineitä, villasukkia, hunajaa ja silakkaa samalla jouluisesta tunnelmasta nauttien. Moni suuntaa Tuomaan markkinoille ihan vaan tunnelman vuoksi, sillä pakkasesta huolimatta pienten myyntikojujen rivi Senaatintorilla jouluvalojen ympäröimänä saa aikaan ihastuttavan tunnelman, jolloin paukkuva pakkanenkin unohtuu hetkeksi. Usein tarjolla on myös lämmintä glögiä ja herkullisia keittoja. Tuomaan markkinoiden lisäksi Helsingissä järjestetään muutamia muitakin mielenkiintoisia joulumyyjäisiä, joista mainittakoon Wanhan Sataman Naisten joulumessut sekä Helsingin Kaapelitehtaalla järjestettävät Ornamon designjoulumyyjäiset. Juuri jouluaaton alla järjestetään Vanhalla ylioppilastalolla sisätiloissa tunnelmallinen Joulutori, josta voi käydä ostamassa esimerkiksi kortteja, käsitöitä ja pieniä herkkuja kotiinviemiseksi. Sen lisäksi, että kaupunki tarjoaa paljon erilaisia markkinoita ja myyjäisiä, joulumeininkiin pääsee mukaan halutessaan myös rauhallisemmissa merkeissä. Pääkaupunkiseudulla järjestetään koko joulukuun ajan erilaisia joulukonsertteja, joita on tarjolla etenkin kirkoissa.

Eräs hieno tapahtuma on 13. joulukuuta järjestettävä Lucian päivän kulkue, jolloin vastavalittu Lucia-neito laskeutuu Helsingin Tuomiokirkon portaita kynttiläkruunu päässään tuttua sävelmää laulaen. Hänen perässään pitkin Aleksanterinkatua seuraavasta kulkueesta löytyy upeita autoja, pieniä tonttuja ja hevosia, joita monet saapuvat seuraamaan. Lucia-perinne on ominainen erityisesti suomenruotsalaisten keskuudessa ja ennen kaikkea rannikkoseuduilla, mutta kuka tahansa tulee taatusti nauttimaan tapahtuman tunnelmasta.