Peliviikko on pelikasvatuksen ja -kulttuurin teemaviikko

Peliviikko on vuosittain marraskuussa järjestettävä tapahtumaviikko, jossa juhlistetaan pelikasvatusta ja -kulttuuria. Sitä vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011 ja se on osa kansainvälistä Pelien kuukautta. Seuraavan kerran Peliviikko järjestetään 6.-12.11.2023.

Peliviikon tapahtumat Suomessa

Peliviikko on loistava tilaisuus päästä mukaan peliyhteisöön ja oppia lisää pelikulttuurista. Valittavana on laaja valikoima tapahtumia, joten jokaiselle löytyy jotakin.

Peliviikkoon kuuluu niin ikään verkkotapahtumia kuin myös erilaisia näyttelyitä ja tapaamisia. Erilaiset puheohjelmat pitävät sisällään muun muassa luentoja ja paneelikeskusteluja. Viime vuonna Kouvolassa järjestettiin Pelien Vapaakaupunki -niminen tapahtuma, jossa kävelykatu Manskin varrelle laitettiin esille pelialan työnäytteitä. Tapahtumassa oli myös työpajoja pelien tekoon liittyen sekä muuta hauskaa tekemistä, kuten tietenkin pelaamista!

Peliviikko on pelien maailmasta oppimisen ja hauskanpidon lisäksi mahdollisuus tavata uusia ihmisiä ja saada uusia ystäviä. Pidä siis ihmeessä silmällä Peliviikon kotisivuja, jotta et missaa lähelläsi järjestettäviä tapahtumia.

Pelaamista on monenlaista

Yksi Peliviikon hienoista puolista on se, että siinä juhlistetaan kaikenlaisia pelejä. Olitpa sitten kiinnostunut tietokone- tai konsolipeleistä, e-urheilusta, lautapeleistä tai korttipeleistä, löydät varmasti jotain, mikä on juuri sinun sydäntäsi lähellä.

Jos pelaaminen on sinulle aivan uutta, Peliviikko on loistava tilaisuus päästä alkuun. Voit tutustua erilaisiin pelityyppeihin ja kokeilla uusia pelejä. Ei tarvitse ujostella – kaikki ovat tervetulleita pelitapahtumiin.

Jos olet jo peliharrastaja, Peliviikko tarjoaa tilaisuuden oppia lisää suosikkiharrastuksestasi. Voit osallistua luennoille ja paneelikeskusteluihin ja tavata muita pelaajia ympäri maailmaa. Tapahtumissa on myös tilaisuuksia pelata pelejä – sekä uusia että vanhoja suosikkeja.

Peliviikkoa voi juhlistaa kotoakin käsin. Miksi et opettelisi perheesi tai kaveriesi kanssa uusia korttipelejä, kuten Paskahousu? Tästä pelistä voit lukea lisää osoitteesta https://paskahousu.fi/

Vuoden pelikasvattaja

Joka vuosi Peliviikon aikana nimetään Vuoden pelikasvattaja. Titteli myönnetään henkilölle tai organisaatiolle, joka on tehnyt jotakin myönteisen pelikulttuurin edistämiseksi. Tämä voi tapahtua esimerkiksi alan työn, lasten tai nuorten kanssa tehtävän kasvatustyön tai yksinkertaisesti roolimallin kautta.

Vuonna 2022 ehdokkaita oli 21 ja voittajaksi valittiin Laura Kyntäjä. Laura on nainen, joka työskentelee miesvaltaisella elektronisen urheilun alalla. Hän on inspiraationa muille naisille ja tytöille, jotka haluavat luoda uran alalla ja hän tekee kovasti töitä edistääkseen tasa-arvoista ja osallistavaa kulttuuria e-urheilussa. Lauran työ on rohkeaa, sinnikästä ja uraauurtavaa, ja hän on todella ansainnut Vuoden pelikasvattajan tittelin.

Peliviikon yhteistyökumppanit

Peliviikko tekee yhteistyötä useiden alan toimijoiden kanssa. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset peliyhdistykset ja pelialan yrittäjät. Peliviikossa mukana ovat: Poromagia, Peliala ry, Remedy Entertainment, Jimm’s PC-Store, Lightneer, Palringo, Housemarque, TeacherGaming ja Ubisoft RedLynx.

Tuletko mukaan ensi vuonna?

Valmistaudu seuraavaan Peliviikko-tapahtumaan merkitsemällä kalenteriisi 6.-12.11.2023 ja osallistu tähän fantastiseen pelikulttuurin juhlaan. Pidä silmällä Peliviikon nettisivuja, jotta tiedät ensimmäisenä lähelläsi järjestettävistä mielenkiintoisista tapahtumista. Eläköön pelaaminen!