Kesäinen saunatapahtuma vailla vertaa

Teuva

Olemme jo päässeet tutustumaan tällä sivulla monenlaiseen tapahtumatarjontaan suomen 100-vuotisjuhlavuonna. Tarjontaa on silti vielä hyvinkin paljon mainitsematta, joista monet olisivat varmasti uutisoinnin arvioisia. Valitsin kuitenkin erään tapahtuman omaksi uutisekseen, koska se on sen verran spesiaali ja mahtava tapahtuma. Se on myös erittäin suomalaiseen kulttuuriin ja arvoihin perustuva, sillä keskeisessä roolissa tässä tapahtumassa on sauna. Vaikkakaan tapahtuma ei ole ympäri Suomea vielä tunnettu, ei se suinkaan kerro mitään tapahtuman laadusta. Tapahtuma on nimittäin Etelä-Pohjanmaalla, Teuvalla järjestettävä vuotuinen tapahtuma nimeltä sauna-ajot.

Mistä on kyse?

Kyseessä on siis heinäkuun lopulla, tänä vuonna lauantaina 29.7. järjestettävä tapahtuma Teuvalla, vapaa-ajan alueella Parrassa. Ideana on se, että kuka tahansa voi valita paikkansa sauna-ajojen rajatulta sauna-alueelta. Kriteerinä vain on se, että sinne pitää luonnollisesti tuoda sauna mukanaan! Tapahtumassa sitten kaikki kävijät ääsevät vapaasti saunomaan näissä kaikissa saunoissa päivän ajan. Useimmiten ensimmäinen ilta on pyhitetty vain saunojen omistajien omaan saunomiskäyttöön, mutta itse tapahtumapäiväksi he avaavat upeat saunansa julkiseen käyttöön.

Millaisia saunoja alueella on?

Tapahtuma on upea ja eriskummallinen, sillä normaalien ja perinteisten saunjoen sijaan kaikki saunat on ”ajettu” sinne. Kaikki on siis pitänyt rakentaa pyörien päälle, jotta niitä voi vetää perässään. Saunan rakenteelle tai ulkomuodolle ei myöskään ole mitään tiettyä kaavaa tai sääntöä, vaan ne voidaan rakentaa mihin vain. Tästä syntyykin tapahtuman hienous, sillä saunat voivat olla esimerkiksi rakennettuna puhelinkoppiin, vanhaan autoon, veneeseen tai vaikkapa alueella nähtyyn, armeijasta tuttuun puolijoukkuetelttaan.

Tapahtumia alueella

Alueella on lisäksi kaikkia hauskoja sauna-aiheisia tapahtumia. Tärkeimpänä on vuoden parhaan saunan valitseminen, johon kaikki kävijät voivat osallistua äänestämällä. Tapahtumaa ei ole myöskään hinnalla pilattu, sillä kävijät pääsevät ilmaiseksi vierailemaan saunoissa.

Erikoista tänä vuonna 100-vuotisjuhlavuoden lisäksi on se, että viime vuonna sauna-ajojen järjestäjät pitivät välivuoden. Tänä vuonna on siis mahtava mahdollisuus sännätä mukaan tähän loppukesän huikeaan tapahtumaan. Alueella palveli ennen myös loistavan palvelun, ruoan ja juoman, baarin ja ravintolan yhdistelmä LuontoParra, missä pidot jatkuiva työmyöhään, mutta valitettavasti näillä näkyminen ravintola ei ainakaan samanlaisena enää aukea. Täällä mökkikylässä on kuitenkin ilo nauttia omiakin virvokkeita ja grilliruokaa!

Sauna-ajot