Euroopan nuorten olympiafestivaalit

nuorten olympialaiset

Euroopan nuorten olympiafestivaalit (engl. European Youth Olympic Festival, EYOF), joita voikin hyvällä omallatunnolla kutsua myös uusien ja lupaavien lupausten kisoiksi ovat saavuttaneet valtavan suosion olelmassaolonsa aikana. Nämä kisat antavat kaivattua kansainvälistä kokemusta ja siitä minkälaista on sitten joskus tulevaisuudessa osallistua ihan oikeisiin olympia kisoihin. Aiemmin nämä kisat tunnettiin nimellä Euroopan nuorten olympiapäivät, nimi muutettiin mutta itse kisat säilyivät ennallaan tarjoten nuorille uskomattoman tilaisuuden kokea suurkisojen unohtumaton tunnelma.

Tämä festivaali järjestetään aina joka toinen vuosi, parittomina vuosina. Kyseessä on urheilutapahtuma, joka on suunnattu nuorille ikävälillä 13-17 vuotta. Itse kilpailuja järjestetään sekä kesä-että talvilajeissa. Tämän massiisivisen tapahtuman perimmäinen idea on ollut viedä olympia kisojen ja koko aatteen viestiä nuorille. EYOF:n taustalla häärivätkin Euroopan kansalliset olympiakomiteat.

Tämä upea tapahtuma onkin kantanut hyvin hedelmää, sillä jopa 442 henkilöä jotka ovat osallistuneet tähän festivaaliin on myös nähty olympia kisoissa kisaamassa. Nämä festivaalit järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1994 Belgian Brysselissä, jonka jälkeen ne järjestettiin Hollanissa Valkenswaardissa. Kisat perustuvatkin Pierre de Coubertinin laatimaan olympialiikkeen peruskirjaan, jonka tavoitteena on kasvattaa nuoria urheilun avulla ja tällä tavoin edistää maailmanrauhaa. Olympialiikkeen ihanteisiin kuuluvat myös periaatteet joiden mukaan  ketään ei syrjitä, ystävyyttä ja yhteisymmärrystä kunnioitetaan ja tavoitellaan solidaarisuutta ja reilun pelin henkeä.

“Olympiafestivaalit ovat suuri motivaation lähde nuorille eurooppalaisurheilijoille, koska ne antavat heidän urheilu-uralleen  suunnan jo varhaisessa vaiheessa.”
Jacques Rogge, kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja ja Euroopan nuorten olympiafestivaalien perustaja